Домашно насилиеПубликации

Краси Попова – клиничен и когнитивен консултант в Асоциация ИМАГО: Най-честите форми на насилие са в семейството

Чести форми на насилие в семейството-психотерапевт Краси Попова

Чести форми на насилие в семейството – домашно, емоционално, сексуално насилие.

Интервю на http://businesswomanbg.eu с Краси Попова, която е клиничен и когнитивен консултант в Асоциация ИМАГО.

ПРЕДСТАВЕТЕ АСОЦИАЦИЯ „ИМАГО” – КОГА Е СЪЗДАДЕНА И С КАКВА ЦЕЛ?

Краси Попова-психолог в Асоциация ИМАГОИсторията на Асоциация „Имаго” започна в края на 2010 г. Група приятели, работещи в различни сфери на помагащите професии, решихме на доброволни начала да създадем информационната платформа на сайта „Асоциация Имаго – Без насилие”.

В професионалната ни опитност през годините всеки от нас се беше сблъсквал с различни форми на насилие и злоупотреба в общността. Правеше ни впечатление, че хора, попаднали и живеещи в отношения на домашно насилие, нямат силата и мотивацията да потърсят правата си и адекватна помощ от професионалисти – психолози, социални работници и юристи, за да прекратят цикълa на насилие върху тях.

През следващите три години много хора, вследствие на четенето на материали, публикувани в сайта „Без насилие”, събираха смелост и търсеха екипа ни за помощ и консултации. Паралелно с това създадохме Фейсбук група „Без насилие” и започнахме да правим онлайн консултации. През този период успяхме да помогнем на много жени да върнат вярата си в себе си, след преживени различни форми на насилие в двойките.

Правеше впечатление, че минимум 10 години жените, а и не малко мъже, са живели в отношения на насилие, манипулации и злоупотреба. Този период се оказва критичен за търсенето на помощ. Често тези хора описваха безсилието си като страх, че ще останат без доходи, ако напуснат партньора си, че стоят заради децата си. Бяха загубили вяра в себе си, чувстваха се безпомощни, не вярваха на никого. В много от случаите, с които се сблъсквахме, преживяващите насилие бяха загубили и приятелите си, не срещаха подкрепа от семействата си. Чувстваха се сами, безпомощни и провалени.

През 2013 г. екипът ни реши да регистрира „Асоциация Имаго”. В този период излязохме от виртуалното пространство и стартирахме частна групова практика в малък офис в София.

КАКВИ ХОРА ПОТЪРСИХА ВАШАТА ПОМОЩ?

Хората, които започнаха да посещават психологични консултации, имаха различни проблеми и страдания. Там, където имаше проблем  домашно насилие, жените преживяваха и сексуално, емоционално и финансово насилие и злоупотреба от своите партньори. Срамът на тези хора беше голям, не приемаха своите провалени избори на партньори. Не приемаха, че са се провалили и като хора. Зад проблемите с депресията, силния стрес, злоупотребата с алкохол и вещества, стоеше преживяно в миналото и актуално тук и сега насилие и злоупотреба.

Клиентите ми разказваха за провалени или зависими отношения със своите родители. Липса на топлота и обич, която са нямали като деца. Когато едно дете види и понася насилие в своето семейство, когато мама и тати се бият или злоупотребяват с алкохол, малкият човек си мисли, че всичко е заради него. Затвърждава се усещането ”аз не съм добър” и целият живот след това продължава с това усещане.

Момичета и жени, които са имали провалени отношения в техните семейства, отсъстващи физически и емоционално родители, изграждаха илюзорен образ за „перфектното” семейство, което биха могли да имат. Това е усещането, че ще поправиш твоето провалено биологично семейство.

Много от клиентките споделяха, че са се омъжили относително рано – между 19-23 години. Решенията за тази стъпка са импулсивни и в по-голям процент това е форма на бягство от „токсичните родители“.

РАЗКАЖЕТЕ КОНКРЕТЕН ПРИМЕР

Емоционално и физическо насилиеПреди година в офиса ме посети млада жена на 26 години. Ще я нарека Ани. Беше самотна майка. Имаше дете на 4 години. По това време тя беше застинала в ужаса си, тъй като биологичният баща на детето я заплашваше, че ще й отнеме родителските права. В психотерапевтичните консултации започнахме заедно да изследваме проблемите и да търсим алтернативни решения. Тази жена беше преживявала много. Изоставена от майка си, когато е била на 7 години и периодично малтретирана от баща си, който е виждал в нея съпругата, която го е изоставила. Ани бяга от вкъщи на 16 години след пореден побой от баща й. Живее при приятелки. Започва работа, завършва си образованието и записва колеж. По това време се запознава и с бащата на детето си. Не отчита психическите манипулации от този мъж, предоверява се, заживява с него и след месец започват униженията и тормоза. Това не е спряло и когато е била бременна. Първите актове на физически тормоз започват по време на първата бременност. След раждането на детето си, решава за напусне насилника. Бях впечатлена от решителността на това крехко момиче и силите, които беше намерила  в себе си. Към момента на нашата първа среща, Ани имаше панически атаки, не можеше да спи и беше скована от ужас да не загуби детето си.

Ани беше консултирана от юриста в екипа ни, също така и от психиатър, към когото я насочих. Тя започна да връща своята увереност. Спечели съдебното дело за родителските права. Паническият й ужас беше отминал. Смени своята месторабота и започна един по-спокоен и уверен живот. Към момента периодично посещава психологични консултации „да не загуби посоката”,  както казва самата тя.

КОЛКО ХОРА СА ВИ ПОТЪРСИЛИ ДО МОМЕНТА?

Показател за нашата дейност е интересът към сайта ни https://nasilie.eu/ – над 500 000 посещения на година. Като в периода 2014 – 2015 година те са над 650 000. Потърсилите помощ, подкрепа и психотерапевтични консултации до момента са 178 жени и 67 мъже. Успешните ни случай са над 60 %. Това са хора, започнали различен, нов и самостоятелен начин на живот след преживените травми.

КОИ СА НАЙ-ЧЕСТО СРЕЩАНИТЕ ФОРМИ НА НАСИЛИЕ?

Асоциация ИМАГО-психотерапевтични консултации и терапияТова е емоционалното и физическо насилие в рамките на семействата и между партньорите. Хората, които се обръщат към екипа ни, в по- голям процент не са в актуална форма на насилие. Ние се сблъскваме с последиците – депресии, панически атаки, алкохолна и друг тип зависимост. Под това се крие преживяно насилие в миналото.

Причините са много. Можем да започнем с нашата култура, затвореност на семействата, авторитарното поведение на родителите. Поколенията на 60, 70, 80 години са свидетели на социални промени, често пъти с негативен знак. Тук можем да споменем и така наречената социална травма, която си носим през поколенията. Всичко това се отразява на динамиката в отношенията между хората. Липсват и механизми за здраво изразяване на агресията. Насилието е резултат на примитивни защитни механизми. Насилието е равно на безсилие.

ЕФЕКТИВНА ЛИ Е ПРАВНАТА РАМКА В ТАЗИ СФЕРА?

Законът за закрила от домашно насилие е в сила. Често хората нямат житейската смелост  и  психологична готовност  да доведат до край започнатите дела, влизащи в хипотезите на закона. Поради тази причина се изисква необходимото внимание от гражданското общество и психотерапевтична работа от наша страна, за да приведем до край започналия процес. Добре е хората да са запознати с техните права при домашно насилие. Пострадалите често казват, че законът за домашното насилие е неефективен, че не срещат подкрепа от институциите и полицията. От практиката ми  мога да кажа, че законът е ефективен, ако клиентите, които водят дела по него, са мотивирани и имат вътрешната увереност да се разделят с насилието в живота си.

КЪДЕ СТОИ БЪЛГАРИЯ ПО ТОЗИ ПРОБЛЕМ В СРАВНЕНИЕ С ДРУГИ СТРАНИ?

Това е един често срещан проблем в наше време. За много хора в България домашното насилие или насилието в партньорската връзка е ежедневие. Данните показват, че 1 милион от близо 4 милиона българи са жертва на тормоз вкъщи /изследването е от 2015 г/. Според статистиката, за 30 % от жертвите тормозът продължава средно по 10 години. Насилието го е имало и ще го има в различните му форми на проявление. Домашно, емоционално, сексуално, институционално, насилие на работното място. Важна е позицията на човек спрямо това – дали ще го приеме, защото „не е добър и заслужава да бъде наказан” или ще влезе в позицията „аз съм добър и заслужавам да бъда щастлив”.

Ако сте жертва на каквато и да е форма на насилие – домашно, емоционално, сексуално, институционално, насилие на работното място, не се страхувайте да потърсите помощ. Ние от Асоциация ИМАГО сме насреща да Ви помогнем. Свържете се с нас!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *