Психически тормоз

Емоционално насилие – форма на психически тормоз

Психически тормоз-емоционално изнудване-емоционално насилие

Напоследък много се популяризира темата с домашното насилие и начините да се справим с него, но като че ли в по-малка степен се говори за доста по-притеснителния натиск чрез психически тормоз над личността.

Емоционалното изнудване е могъща форма на манипулация, при която близките ни заплашват да ни накажат за това, че не постъпваме, както те искат. Те познават слабите ни места и най-дълбоките ни тайни. Това може да са родителите или партньорите ни, шефовете или колегите, приятелите или любовниците. Без значение колко им пука за нас, те използват вътрешна информация, за да получат това, което искат: нашето подчинение.

Моралното насилие е не по-малко опасно от физическото

Твърде много страници се изписват по повод физическото насилие в ежедневието ни – на улицата, в семейството, но твърде малко се обръща внимание на т.нар. морален тормоз, който е също форма на насилие – било то словесно или с подмолни манипулации, чрез действия.

Последици от психическия тормоз, ако не се вземат мерки

Психическият тормоз е особено коварен и много сериозен метод за въздействие върху хората. Когато е системен, той може да доведе до значителни проблеми, свързани не само с психичните, а и с физическите преживявания на личността. Неизменно този тормоз води до стрес, който засилва вече съществуващи здравословни проблеми или създава нови такива. Тъй като е трудно доказуем, той е много по-сериозен и често пъти дълги години, крит от жертвата, подчинен на подобни оправдания, които се изтъкват и при домашното насилие – надежда, че насилникът може да се промени, липса на алтернативен вариант за живеене, наличието на деца и т.н.

Лицата на изнудването

Ако наистина ме обичаше…

Не ме напускай, или аз ще…

Ти си единственият / единствената, който / която може да ми помогне…

Мога много лесно да улесня нещата за теб, ако ти просто…

На езика на изнудването тези изявления са начини за поставяне на изискванията на масата. Те обаче изглеждат коренно различни, защото всяко отразява отделен изнудвачески тип. Когато изследваме отблизо емоционалното изнудване, изглеждало преди като тип поведение, виждаме, че то се разцепва на четири вида, които са толкова отчетливи, колкото цветните ивици от лъч светлина, пуснат през призмата.

Наказващите,

които ни дават да разберем точно какво искат – и последствията, пред които ще се изправим, ако не им отстъпим, – са най-заслепяващите. Те могат да се изразяват агресивно или да са мълчаливи, но при всички случаи гневът, който изпитват, е насочен директно към нас.

Активни наказващи

Ако се върнеш на работа, ще те напусна.

Ако не поемеш семейния бизнес, ще те лиша от наследство.

Ако се опиташ да се разведеш с мен, никога повече няма да видиш децата.

Ако не приемеш да работиш извънредно, изобщо ще забравиш за повишение.

Наказване чрез мълчание

Непоколебимото, студено мълчание на тези наказващи трудно се издържа от повечето хора и ние сме почти готови да направим всичко, за да избегнем да имаме отношения с тези хора. „Кажи нещо – умоляваме. – Разкрещи се. Всичко друго е по- добро от това мълчание”.

Самонаказващият се

Възрастните самонаказващи се ни информират, че ако не направим онова, което искат от нас, ще се разстроят и може би дори ще станат неспособни да живеят. Възможно е да кълнат, че ще направят нещо, за да провалят живота си или дори че ще се наранят, защото знаят, че най-успешният начин да ни манипулират е като заплашват да подкопаят собственото си здраве или щастие.

Страдалецът

Страдалците заемат позицията, че ако се чувстват нещастни, болни, тъжни или просто нямат късмет, има едно единствено решение: ние да им дадем това, което искат – дори ако не са ни казали какво е то. Те не ни заплашват, че ще навредят на нас или на себе си. Вместо това по категоричен начин ни дават да разберем: „Ако не направиш това, което искам аз, ще страдам, и то по твоя вина.“

Последната част от обвинението „по твоя вина” често остава неизречена, но може да направи чудеса със съвестта на тяхната мишена.

Измъчващите с неосъществени обещания

Измъчващите с неосъществени обещания са най-неуловимите изнудвачи. Те ни насърчават и обещават любов, пари или напредване в кариерата и след това дават ясно да се разбере, че ако не се държим така, както те искат, няма да получим награда. Наградите изглеждат сочни, но се превръщат в пепел всеки път, когато ги доближим. Желанието ни за обещаното може да е толкова силно, че да търпим многобройни срещи със забравени и никога нематериализирали се награди, преди да осъзнаем, че сме емоционално изнудвани.

Всеки стил на емоционално изнудване въвежда хаос в психичното ни състояние. Не позволявайте психическият тормоз да Ви победи! Можете да потърсите помощ и съвет от Асоциация ИМАГО. Нашият екип се състои от специалисти психотерапевти.

Из книга „Емоционалното изнудване“, Дона Фрейзър и Сюзън Форуърд


Краси Попова

Консултант-терапевт

Телефон за контакт: 0884 94 44 11

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *