ПубликацииСексуално насилие

Оказване на помощ на жени след изнасилване

Помощ на жени след изнасилване-Асоциация ИМАГО-психолог Краси Попова

Повечето жени, преживели сексуално насилие, решават да кажат на някой, който им е близък, когото чувстват достатъчно сигурен, за да му разкрият за изнасилването, което са преживели. Вярват, че могат да Ви се доверят, че ще им повярвате и няма да разкажете на други, без да разговаряте първо с тях. Като „сигурен“ човек, Вие сте най-важният източник на подкрепа.

Независимо дали помагате на някой да се справи с непосредствената травма от изживяното или на някой, който е преживял сексуално насилие като дете, Вие сте много важен за тях. Жената няма да преодолее травмата бързо, затова трябва да сте наясно, колко сте важни и колко време и енергия наистина можете да отделите на жената, която подкрепяте. Постоянството за един дълъг период е по-важно от будуването по цяла нощ за една седмица и насаждане очаквания, че тя „винаги може да разчита на Вас“.

Трябва да помните, че хората не са еднакви и че реакциите към изнасилването и сексуалното насилие са толкова различни, колкото и реакциите при тежка загуба на близък човек. Вероятно е обаче, независимо от това какво е преживяла, в някакъв момент тя да се е страхувала за живота си и ще се чувства вцепенена след атаката, в шок или дори истерична. Може да изглежда съвсем спокойна и неафектирана. Може да се страхува, че „ще полудее“. Това са все нормални начини за една жена да осмисли, какво й се е случило.

Други последици могат да бъдат внезапни реалистични спомени от изнасилването и пристъпи на паника. Поведението й може да стане различно: могат да се променят навиците за хранене; може да чувства нужда да се къпе отново и отново. Може да повръща или да има други психични симптоми. Всички тези проблеми са преодолими, ако можете да говорите за тях. Повтарянето на травмата е обичайно – ОПИТАЙТЕ СЕ ДА БЪДЕТЕ ТЪРПЕЛИВИ.

Да виждаш някой, на който държиш, да преминава през травматично преживяване, може също да е стресиращо. Много е важно да не забравяте да се грижите и за себе си. Съвземането от изнасилване може да отнеме доста време и Вашата приятелка / партньорка / сестра / дъщеря може да не го преодолеят толкова бързо. Затова не бива да прибързвате. Бъдете честни и открити относно това, каква подкрепа можете да предложите и какво чувствате, че можете да чуете. Можете да имате най-различни чувства по отношение на случилото се: да сте ядосани, виновни, разстроени, нервни, съкрушени, безпомощни, объркани, шокирани. Може да Ви се струва трудно да повярвате на това, което Ви казва. Ако е така, важно е Вие също да получите подкрепа, може да бъде наистина трудно за Вас да й помогнете.

Затова много често, в подобни ситуации, ако смятате, че Вие няма да можете да помогнете на човека, преживял изнасилване, е по-добре да го насочите да се обърне за помощ към психолог. Екипът на Асоциация ИМАГО се състои от психолози и психотерапевти, които могат да окажат подкрепата, от която жената, преживяла изнасилване, се нуждае. Свържете се с нас!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *