Вашите права при домашно насилиеПубликации

План за безопасност в ситуации на домашно насилие

План безопасност при домашно насилие-ценни съвети от психолозите на Асоциация ИМАГО

1. Обмислете  детайлно своите действия при опасност от повторно насилие. Направете си план за безопасност и се подгответе за неговото изпълнение.

2. При опасност веднага позвънете на полицията. Ако нямате възможност да направите това, съседите могат да го сторят вместо Вас.

3. Договорете се със своите съседи да извикат полиция, ако чуят викове от Вашата къща или апартамент.

4. Научете телефоните на местните служби, които могат да Ви окажат необходимата подкрепа (кризисен център за жени, телефон на доверието и др.).

5. Разкажете за насилието на тези, на които се доверявате (приятели, роднини).

6. Подгответе си място, където бихте могла да отидете в случай на опасност.

7. Ако не можете да избегнете спора или инцидента, постарайте се да изберете такава стая за провеждането му, от която можете лесно да избягате в случай на необходимост. Старайте се да избягвате споровете в стаи, които нямат достъп до външни врати (като например  банята или кухнята, където има остри и режещи предмети).

8. Обмислете как можете бързо и безопасно да напуснете дома си. Определете кои врати, прозорци, стълби подхождат за това най-добре.

9. Предварително оставете при Вашите приятели или роднини резервни дрехи, важни документи, номера на телефони, необходими лекарства и др.

10. Постарайте се да унищожите всички възможности, които биха помогнали на Вашия насилник да Ви намери (бележници, пликове с адреси и т.н.).

11. Ако ситуацията е критична, напуснете дома си  незабавно, дори да не сте успели да вземете със себе си необходимите вещи. Помнете, че Вашият живот е в опасност!

12. Когато напускате дома си, направете всичко възможно да вземете децата със себе си.

13. Ако сте бита или насилвана, незабавно си извадете медицинско свидетелство.

Последиците при жертвите на домашно насилие могат да са много сериозни и те се изразяват не само в негативно въздействие върху физическото здраве на човек, но и върху неговото психическо здраве. Обърнете се към специалист психотерапевт, който ще Ви помогне не само емоционално, но и може да Ви даде полезни съвети за това, как по-лесно да се справите в ситуациите на домашно насилие. Психолозите и психотерапевтите на Асоциация ИМАГО са насреща да Ви окажат помощ. Свържете се с нас!

2 Коментари за “План за безопасност в ситуации на домашно насилие

  1. Моля, променете точка 1: вместо „Повторно насилие“ моля напишете: „еднократното насилие. Повторно насилие ВИНАГИ ще има. Защо трябва да ви пребият втори път, нима от първия не ви е ясно че трябва да бягате като от змия.“

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *