Депресия-Панически атаки-ТревожностПубликации

Психолози съветват: Хапче за щастие няма. Живейте така, както Ви харесва

Психолози съветват-Живейте така както Ви харесва. Хапче за щастие няма

Отразява ли се на психическото състояние на хората смяната на часовото време и как влияе пролетта, която чука на вратата ни коментираха пред Novini.bg Краси Александрова Попова, клиничен и когнитивен психотерапевт и Мая Георгиева Михайлова – Петкова, клиничен и консултативен психолог.

Много важна е нагласата към процеса на смяна на времето. Ако се настроим, че това би ни повлияло, би ни отнело или дало час сън, може би няма проблеми. Хората обаче не търсят помощ заради смяната стрелките на часовника.

При смяната на сезоните обаче съвсем не е така, защото има така наречените сезонни депресии.

Депресията се отключва, когато човек преживява стресови ситуации. Тогава при него се наблюдава повишена тревожност, нарушен сън, апатичност, но не и оттегляне от социалната среда.

Криенето от действителността идва чак при задълбочаване на състоянието. Тук вече се говори за отключване на клинична депресия.

Човек може да се излекува от депресия. Това става с помощта на медикаменти и с подкрепа от психотерапия. Не се развива обаче зависимост към лекарствата, те са само патеричка и обират вътрешната тревога, а психотерапията променя поведението и нагласите към самите нас.

Когато трудно казваме „не“ и отстояваме себе си, пък идват и паник атаките, а те копират всякакви видове заболявания. Тогава по-скоро човек почва да обикаля лекари и да си прави изследвания, докато намери пътя си и правилното хапче. Но хапче няма. Хапчето е наистина промяната на начина на живот.

Така че, ако имате проблеми, направете нещо със себе си и живейте по начина, който ви удовлетворява и харесва. Ако обаче не успявате да намерите път към себе си и не се справяте с депресивните състояния и паник атаките, екипът от психотерапевти на Асоциация ИМАГО е на среща. Свържете се с нас!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *