Публикации

Емоционалното изнудване и как да го познаете

Емоционалното изнудване и как да го познаете-Асоциация ИМАГО-психолог Краси Попова

Лицата на изнудването

Ако наистина ме обичаше…

Не ме напускай, или аз ще…

Ти си единственият / единствената, който / която може да ми помогне…

Мога много лесно да улесня нещата за теб, ако ти просто…

Емоционалното насилие се дефинира трудно и варира от заплахи: „Ще отрежа пръстите на сина ти, след което ще те убия!“ до изрази като „Ако ме напуснеш не нося отговорност за постъпките си“. Това е емоционално насилие:

  • Използване на заплахи – заплахи за отнемане на собственост, убийство или убийство на роднини и близки, приятели, заплаха за извършване на самоубийство;
  • Изолация – прекъсване на телефона, определяне къде може да се ходи и къде не може, забрана за среща с приятели и роднини, скриване на информация, забрана за напускане на дома без присъствие на насилника;
  • Контролиране – следене, отваряне на кореспонденцията, отнемане на възможност за вземане на каквито и да било решения, използване на лъжи и злепоставяне пред приятели, обещания и даване на надежди, че насилието няма повече да се повтори;
  • Унижения -използване на обиди, унижения на публични места;
  • Деструктивно критикуване – крещене, използване на неправомерни обвинения;
  • Отричане – отричане на насилието, търсене на вина в поведението на жертвата;
  • Чести са случаите, при които насилника се държи по начин, изразяващ се в пазене на благоприличие и запазване на търпение на обществени места.

Емоционалното изнудване е могъща форма на манипулация, при която близките ни заплашват да ни накажат за това, че не постъпваме, както те искат. Те познават слабите ни места и най-дълбоките ни тайни. Това може да са родителите или партньорите ни, шефовете или колегите, приятелите или любовниците. Без значение колко им пука за нас, те използват вътрешна информация, за да получат това, което искат: нашето подчинение.

На езика на изнудването тези изявления са начини за поставяне на изискванията на масата. Те обаче изглеждат коренно различни, защото всяко отразява отделен изнудвачески тип. Когато изследваме отблизо емоционалното изнудване, изглеждало преди като тип поведение, виждаме, че то се разцепва на четири вида, които са толкова отчетливи, колкото цветните ивици от лъч светлина, пуснат през призмата.

Наказващите, които ни дават да разберем точно какво искат и последствията, пред които ще се изправим, ако не им отстъпим, са най-заслепяващите. Те могат да се изразяват агресивно или да са мълчаливи, но при всички случаи гневът, които изпитват, е насочен директно към нас.

Активни наказващи

Ако се върнеш на работа, ще те напусна.

Ако не поемеш семейния бизнес, ще те лиша от наследство.

Ако се опиташ да се разведеш с мен, никога повече няма да видиш децата.

Ако не приемеш да работиш извънредно, изобщо ще забравиш за повишение.

Наказване чрез мълчание

Непоколебимото, студено мълчание на тези наказващи трудно се издържа от повечето хора и ние сме почти готови да направим всичко, за да избегнем да имаме отношения с тези хора. „Кажи нещо“ – умоляваме. „Разкрещи се. Всичко друго е по- добро от това мълчание“.

Самонаказващият се

Възрастните самонаказващи се ни информират, че ако не направим онова, което искат от нас, ще се разстроят и може би дори ще станат неспособни да живеят. Възможно е да кълнат, че ще направят нещо, за да провалят живота си или дори, че ще се наранят, защото знаят, че най-успешният начин да ни манипулират е като заплашват да подкопаят собственото си здраве или щастие.

Страдалецът

Страдалците заемат позицията, че ако се чувстват нещастни, болни, тъжни или просто нямат късмет, има едно единствено решение: ние да им дадем това, което искат, дори ако не са ни казали какво е то. Те не ни заплашват, че ще навредят на нас или на себе си. Вместо това по категоричен начин ни дават да разберем: „Ако не направиш това, което искам аз, ще страдам и то по твоя вина„.

Последната част от обвинението „по твоя вина” често остава неизречена, но може да направи чудеса със съвестта на тяхната мишена.

Измъчващите с неосъществени обещания

Измъчващите с неосъществени обещания са най-неуловимите изнудвачи. Те ни насърчават и обещават любов, пари или напредване в кариерата и след това дават ясно да се разбере, че ако не се държим така, както те искат, няма да получим награда. Наградите изглеждат сочни, но се превръщат в пепел всеки път, когато ги доближим. Желанието ни за обещаното може да е толкова силно, че да търпим многобройни срещи със забравени и никога нематериализирали се награди, преди да осъзнаем, че сме емоционално изнудвани.

Всеки стил на емоционално изнудване въвежда хаос в психичното ни състояние.

Ако сте се сблъсквали с някои от изброените лица на емоционалното изнудване и в резултат на това се чувствате манипулирани, и не знаете, как да постъпите, свържете се с екипа на Асоциация ИМАГО от професионални психолози и психотерапевти. Ние ще Ви помогнем!

Коментар за “Емоционалното изнудване и как да го познаете

  1. Много точна статия. За съжаление, почти всеки от нас има такива изнудвачи в живота си, при това – някои от най-най-близките ни хора, най-често роднини…

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *