ПубликацииСексуално насилие

Съдебно медицинска експертиза след изнасилване

Експертиза след изнасилване-съдебно медицинска експертиза-Асоциация ИМАГО

Какво е изнасилване 

Извършване на полово сношение с лице от женски пол със или без еякулация. При това не е необходимо целия пенис да е проникнал във влагалището, достатъчно е частичното му вкарване. Под изнасилване се разбира съвкупление с лице от женски пол без съгласието на жената при известни условия.

  • Когато жената е лишена от възможност за самоотбрана и то без нейно съгласие, например, когато се намира случайно в неудобно положение и не може да окаже съпротива (голям товар на гърба и др.) или болестно състояние (парализа, епилептичен припадък и др.). Трябва да се има предвид, че извършването на полов акт по време на сън без жената да усети е невъзможно.
  • Когато бъде принудена посредством заплахи или сила. Под „сила“ се разбира физическо насилие над личността на потърпевшата, а „заплашването“ е морално насилие, което може да бъде насочено към пострадалата или към нейни близки.
  • Като приведе жената в безпомощно състояние, например чрез обездвижване на жената, прилагане на обща упойка, тежко алкохолно опиване.

Съдебно медицинската експертиза при изнасилване

  • събиране на информация  от пострадалия
  • изследване на облеклото (за кръв, сперма и др.)
  • внимателен оглед на цялото тяло за изясняване на общия статус, следи от увреждания
  • задължителен преглед на половите органи при гинекологично положение и дневно осветление
  • при необходимост се правят намазки от влагалищния секрет за търсене на сперматозоиди, венерическа зараза и др.

Освен съдебно медицинската експертиза след изнасилване, добре е да потърсите помощ и от психолог, който ще Ви помогне по-лесно и по-бързо да се справите с психическата травма след преживяното сексуално насилие. Свържете се с Асоциация ИМАГО, чийто екип се състои от професионални психолози и психотерапевти.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *