Домашно насилие

Домашно насилие-Асоциация ИМАГО-психотерапевт Краси Попова

Ако Вие или Ваш познат сте станали жертва на домашно или друг вид насилие и имате нужда да работите по преодоляването на психическите последици, може да потърсите помощ от нашия екип от професионални психолози и психотерапевти. Ние ще Ви помогнем да преодолеете травмата и да възвърнете нормалния ритъм на Вашия живот.

Моля, вземете предвид следното: 

Нашият екип сме експерти в работата за възстановяване след преживяно насилие. Ние не можем да ви окажем първа помощ непосредствено след побой, малтретиране или друг акт на насилие. При нужда от спешна помощ свържете с компетентните органи на реда.

Последиците от домашно насилие и как да се справите с тях.

Ако си преживял домашно или друг вид насилие в миналото или сега, е възможно това да повлияе на качеството ти на живот. Възможно е в следствие на това да не виждаш изход от ситуацията, да изпитваш вина и срам от случилото се и да не можеш да споделиш на близък. Затваряш се  в себе си, което води до проблеми в общуването с близките ти и вреди на твоя социален живот. Чувстваш  се без енергия, объркан, тревожен, тъжен, губещ посоката в живота си.

Това е един често срещан проблем в наше време. За много  хора в България домашното насилие или насилието в партньорската връзка е ежедневие. Данни показват, че 1 милион от близо 4 милиона българи са жертва на тормоз вкъщи /изследване от 2015 г/. Според статистиката за 30 % от жертвите тормозът продължава средно по 10 години.

Краси Попова – клиничен и когнитивен консултант в Асоциация ИМАГО: „Най-честите форми на насилие са в семейството.“

В публикацията Форми на физическо насилие можеш да прочетеш за различните проявления на домашно насилие, както и да направиш тест, с който бързо можеш да провериш дали човекът, с когото излизаш или живееш, е склонен към насилие.

Но какви са последиците от домашно насилие, ако не се вземат мерки навреме?

Страдаш, изпитваш болка, чувстваш се виновен. Срамуваш се да споделиш на близките си за своите преживявания с твоя партньор. Чувстваш се слаб пред себе си, а след това и пред външния свят. Губиш вяра в себе си. Чувстваш, че не можеш да се справиш сам. Живееш с мисълта, че ти предизвикваш насилието. Вярваш, че ако се промениш и станеш „по-добър“, насилието ще спре. Чувстваш, че си емоционално, финансово зависим от човека, който те насилва и избираш да останеш при него.

Страдаш от безсъние и имаш проблеми с храненето. Изпитваш гняв, който често обръщаш към себе си, което може да доведе до депресия. Изпитваш чувство на срам, че на теб точно се е случило, че точно ти си преживял това.

Хората често губят усещането за удоволствие в живота и намалят социалните си контакти. В следствие на стреса се натрупва гняв, страх, вина, тъга, което отново води до влошаване на взаимоотношенията с близки, колеги, приятели.

Какви мерки може да вземете при домашно насилие?

Ако имате нужда от подкрепа в справянето с последиците от сексуалното насилие и искате да постигнете качествен напредък възможно най-бързо, може да се обърнете към нас.

Какви са ползите от консултацията или терапията при домашно насилие?

След консултации и терапия с нашия екип, ще започнеш да чувстваш себе си, да разпознаваш емоциите си и да си дадеш позволение да изпиташ удоволствие от живота. Ето обобщение на обратната връзка, която сме получили от клиенти, които вече сме консултирали успешно:

 • Обичат себе си, чувстват се добре в своята кожа и не се влияят от чуждото мнение.
 • Имат постоянна енергия, водят целеустремен живот.
 • Изпитват наслада от живота.
 • Приемат, че животът е предизвикателство, но те имат силни страни и могат да се справят.
 • Използват страданието, за да се научат на нови умения.

Защо да изберете нашия екип в избора си за помощник в справянето с насилието и последиците от него?

Потърпевшите ще се убедят, че причините са десетки. Ето ги най-важните 4 от тях:

 • Експертиза – Имаме дългогодишен опит и сме помогнали успешно на над 250 живота през последните 5 години. Придобили сме опит от преживяванията на хората, техните болки и радости. В допълнение, знаем колко е отговорна нашата работа. Затова и постоянно търсим начини да подобряваме нашата квалификация и знания.
 • Индивидуален план – Работим спрямо поставените от Вас цели и Вашите обстоятелства. Ние Ви съпътстваме във Вашия път към запознаване със себе си, емоциите си и съкровените преживявания.
 • Дискретност – Винаги подхождаме с конфиденциалност към Вас и Вашите проблеми. Посещението при нас е дискретно. Поради подходящото местоположение на нашия офис и типа на нашата практика гарантираме, че визитата при нас няма да предизвика неловки социални ситуации.
 • Лично ангажиране – Може да разчитате на емпатия и разбиране от наша страна. За нас е важно да се чувствате добре и да бъдете доволни от своя прогрес. Затова един от принципите ни е да поддържаме доверителна връзка и извън формата на терапевтичната сесия, защото знаем, че промяната не е лесен процес.

Краси Попова

Консултант-терапевт

Телефон за контакт: 0884 94 44 11

11 Коментари за “Домашно насилие

 1. Какво мога да направя за да изгоня брат ми от къщи? Той всекидневно ме тормози, разбива вратата на стаята ми, краде мои неща, бие ме, удря ме, рита ме.
  Трябва ли ми адвокат, полиция, към кого да се обърна да го хване и да го занесе някъде далеч ?

 2. ЗДРАВЕЙТЕ! ПЕРИОДИЧНО СЪМ БИТА ОТ МЪЖА С КОГОТО ЖИВЕЯ И ВСЕ НЕ МОГА ДА ГО НАПУСНА.ВСЕ ТЪРСЯ ПРИЧИНАТА В СЕБЕ СИ И ОПРАВДАВАМ ДЕЙСТВИЯТА МУ С ТОВА,ЧЕ АЗ СЪМ ГО ПРЕДИЗВИКАЛА. ОБВИНЯВАМ СЕ,ЧЕ АКО СИ МЪЛЧА МОЖЕ БИ НЯМА ДА СЕ СТИГНЕ ДО БОЙ,НО…ИСКА МИ СЕ ДА ПОГОВОРЯ С НЯКОЙ ,ДА РАЗКАЖА И, АКО МОЖЕ ДА МИ ПОМОГНЕ.

 3. Хора имам проблем, дъщеря ми 46 годишна и синът и 21 годишен единия на антидепресанти другия на треви, синът малтретира майка си , майката е в безизходица бащата отсъства от живота им. Синът не иска да работи всяка стотинка иска да превърне в трева, тя му дава някакви джобни но той все иска и иска ако нему даде отива тегли от „кредисимо“ и след това я кара да му го плати, агресивен и груб, имам чувството че я е бил защото тя трепери като застане пред него. Мисля че е малко късно да търся помощ но тя е необходима. Моля насочете към институция която може да ни помогне.

 4. Искам да се разделя с любовника ми, защото искам да запазя семейството си, но той не може да го приеме. И тогава започнаха проблемите. Започна да ме причаква докато отивам на работа по улиците, удря ме, отряза ми косата, счупи ми телефоните, за да нямам вайбър… и др. средства за комуникация. Кара ме да стоя на телефона денонощно, за да може да чува дали говоря с някой и след това ме кара да се кълна какво и с кой съм говорила. Заспивам с курва, боклук, псувни… всяка вечер, а когато отказвам да говоря с него започва да ме заплашва мен децата и мъжа ми. Не мога да споделя с никой и вече мисля, че е най-добре да се самоубия преди той да ме е убил както ми го заявява всяка минута. ПОМОГНЕТЕ МИ ИЛИ КАЖЕТЕ КАКВО ДА НАПРАВЯ МОЛЯ ВИ

 5. Здравейте,
  искам да ви разкажа и моята история. Всичко започна преди седем години, когато се роди моят син. Живеехме с баща му на семейни начала. Всичко вървеше добре докато не се роди синът ми. Бившият ми мъж започна де ме упреква, че не съм добра майка, че той разбира и знае повече от мен, че не изпълнявам точно неговите указания. Казваше ми, че съм една “селянка, която за нищо не става“. Чувствах се ужасно депресирана и подтисната. След поредният скандал започна да ми посяга да ме удря, да ме рита, да ме замерва с предмети. и накрая събрах сили да го напусна през 06. 2014 г. Но заплахите продължиха и до ден днешен. Заплашваше ме, че ако не правя каквото той поиска ще ме пребие и ще ми изпратят хора да ме пребият, да не забравям за кого работи, че шефът му е “важна клечка с много пари“ обиждаше ме, че съм селянка, нещастница, псуваше ме пред детето. Най-накрая събрах смелост и заведох дело за домашно насилие и се надявам на справедливост. Същевременно много се страхувам, не излизам вече когато е тъмно и винаги карам приятелки да ме изпращат до вратата на апартамента ми. Когато вървя сама по улиците непрекъснато се оглеждам дали някой не върви зад мен да ме нападне. Не понасям мъже да вървят зад гърба ми по улицата, а всъщност това са обикновени хора- минувачи. И до ден днешен не мога да превъзмогна този проблем. Най-вече се страхувам детето ми да не взима пример от баща си.

 6. Получавам психически тормоз от бащата на детето ми, което е на 8 месеца, и от родителите ми които са на негова страна. Осъдила съм го на свиждане и месечна издръжка, защото не живеем заедно, но той винаги намира начин да ме тормози психически онлайн и на живо. Страх ме е че ще ми вземат детето, страх ме е че на едно от свижданията,той ще ми посегне. Какво да направя?

 7. Можете да се свържете с екипът ни за консултация
  0884944411

 8. С мъжът ми сме в развод, тъй като периодично по време на спорове помежду ми нанасяне жестоки побои в присъствието на дъщеря ни.
  В СРС ни разведоха, присъдха на мен дъщеря ни и апартамента, както и издръжка от 200 лв.
  Проблема е, че той обжалва решението на съда и то не е влязло в сила.
  Живеем заедно и психически тормоз продължава. Прехвърли на мое име сметките на топлофикация и Софийска вода. Тъй като аз съм принудена да плащам, живеейки при нас той злоупотребява с разхода на вода, за да може да плащам високи сметки, заключил е врата на хола който има достъп до единствената тераса на апаратамента в който живеем. Чувства се безнаказано и си позволява не само да ме обижда.
  Не знам към кого да се обърна за съвет, как да прекратя този ад и той да бъде наказан за своеволията и да бъде изгонен от апартамента.
  Пиша в резюме, тъй като моята история по някога имам чувството че е безконечна!
  Моля Ви за помощ, как да спра този АД!?!

 9. Здравейте , звъннете ми утре за да поговорим относно случая ви с насилие .
  Благодаря ви , че ни писахте .
  Краси Попова – терапевт
  0884944411

 10. Здравейте. Работите ли с хора, които извършват домашно насилие над половинката си?

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *