Депресия-Панически атаки-ТревожностПубликации

Депресия или изборът да бъдеш щастлив

Депресия или изборът да бъдеш щастлив-Асоциация ИМАГО-психотерапевт Краси Попова

В тази статия ще опишем характерните прояви на класическия депресивен синдром .

Депресията е състояние на функциониране с потиснато настроение, промени в съня и апетита, умора, нарушена концентрация, чувство за безнадежност.

Класическият депресивен синдром е съставен от три основни симптома: болестно подтиснато настроение /дистимия/, понижена действена активност /хипобулия/ и забавен мисловен процес.

Потиснатото настроение е най-важният и най-характерен депресивен симптом. Характерни са песимизъм, отслабване и загуба на  способността за радости и изпитване на удоволствия. На преден план излиза чувството за безпричинна тъга и мъка. Това е огромна мъка, която се усеща и като физическо страдание.

Ако поне пет от симптомите по-долу са били налице през двуседмичен период в сравнение с предишното Ви функциониране, потърсете помощ.

 • Потиснато настроение/или може да бъде раздразнително настроение при деца и подрастващи през по-голяма част от деня, почти всеки ден, провокирано или от субективно усещане, или от наблюдение на околните.
 • Значително намален интерес или удоволствие от всички или почти всички дейности през по-голяма част от деня, почти всеки ден.
 • Значителна загуба на тегло или наддаване на тегло, когато не сте на диета /например повече от 5 процента от телесното тегло за един месец/ или намаляване, или увеличаване на апетита почти всеки ден.
 • Безсъние почти всеки ден или продължително спане, повече от нормалното.
 • Психомоторна възбуда или забавяне почти всеки ден /състояние, което се констатира и от околните/
 • Умора или загуба на енергия почти всеки ден.
 • Чувство за малоценност или неоправдана вина.
 • Намалена способност за концентрация или нерешителност, почти всеки ден.
 • Многократни мисли за смърт /не само страх от смъртта/, повтарящи се суицидни  идеи без специален план, опит за самоубийство или специфичен план за извършване на такова.

Според Албърт Елис /Ellis, 1994, 1997/, човешките същества се раждат с потенциал както за рационално или „нормално“ мислене, така и за ирационално или „изкривено“ мислене.

Хората имат предразположеност към самосъхранение, щастие, мислене и вербализиране, обичане, отлагане, повторение на грешките, суеверия, нетолерантност, перфекционизъм и самообвинения.

Често вината е в ядрото на повечето емоционални разстройства, в това число и депресията.

Три токсични основни убеждения, които водят  до разрушителни чувства и поведения.

Три основни „трябва“:

 • Трябва да се представям добре и да печеля одобрението на другите за представянето си, иначе не ме бива за нищо.“
 • „Другите хора трябва да се отнасят с мен внимателно, справедливо, любезно и точно по начина, по който искам да ме третират. Ако не го правят, не стават за нищо и заслужават да бъдат осъдени и наказани.“
 • „Трябва да получавам това, което искам, когато го поискам и не трябва да получавам онова, което не искам. Ако не получавам това, което искам, е ужасно, не мога да го понеса, животът не струва, след като ме лишава от това, което трябва да имам.“

Често имаме силната склонност сами да се разстройваме емоционално и да се поддържаме в това състояние, като увековечаваме деструктивни убеждения, като тези. Затова истинското предизвикателство е да се постигне и поддържа добро психично здраве /Ellis, 2001a, 2001b/.

Асоциация ИМАГО

Ако смятате, че описаните по-горе симптоми се отнасят за Вас, не чакайте, а се свържете с екип ИМАГО, за да Ви помогнем да излезете от капана на натрапчивите депресивни мисли и депресивно състояние.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *