Депресивни нарушения

Депресивни нарушения-Асоциация ИМАГО-психолог Краси Попова

Ако напоследък се чувстваш без енергия, объркан, тревожен, тъжен, губещ посоката в живота си, има голяма вероятност да страдаш от депресивно разстройство.

Честите  проявления са нахлуващи натрапчиви мисли, усещане за провал и неспособност да се справиш с ежедневни задължения, ниска себеоценка, чувство за вина, усещане, че всичко около теб се срутва. Депресивното разстройство най-често се проявява при загуба или раздяла на близък човек,  уволнение или съкращение от работа, при болест, преживяване на силен емоционален стрес в следствие на травма и други.

Това е един често срещан проблем за нашето време – 7 % от популацията в световен мащаб е изпадала в тежки депресивни състояния през живота си, като цифрата се покачва на 25 %, ако включим и по-леките форми на депресия. За съжаление над 50 % от страдащите не получават адекватна помощ при третирането на проблема.

Ако искаш да прочетеш в детайли за симптомите на депресия, публикацията Депресия или изборът да бъдеш щастлив ще ти е от полза.

Но какви са последиците от депресивни нарушения, ако не се вземат мерки навреме?

Характерно за хората, страдащи от депресивно разстройство, е понижаване на енергията, нарушаване на типичния дневен ритъм (по-дълго задържане в леглото сутрин, липса на качествен сън), липса или засилване на апетита, реакции на остър и хроничен стрес. Това води до проява на различни здравословни проблеми като главоболие, безсъние, захарен диабет, хипертония, наднормено тегло или рязко отслабване, невродермит, ритъмни нарушения на сърцето, сексуални разстройства, смущения в менструалния цикъл, и др.

Здравословните проблеми не изчерпват последиците от депресията. В следствие на депресивни нарушения, страдащите се затварят вкъщи, губят усещането за удоволствие в живота и намалят социалните си контакти. В допълнение, в следствие на стреса, се натрупва гняв, страх, вина, тъга, което отново води до влошаване на взаимоотношенията с близки, колеги, приятели.

Какви мерки може да вземеш при депресивни нарушения?

Ако имаш нужда от подкрепа в справянето с депресивни състояния и искаш да постигнеш качествен напредък възможно най-бързо, може да се обърнеш към един от специалистите психотерапевти от екипа ни. Краси Попова е психотерапевт и от 2013 година е член на УС на “Асоциация ИМАГО” и консултант на организацията

Какви са ползите от консултацията или терапията при депресивни нарушения?

 • Да осъзнаят, че имат редица права, които могат да използват и защитават;
 • Да придобият ясна картина за това как се чувстват и да разглеждат чувствата като нещо значимо;
 • Да се изразяват ясно, просто, директно и по свой начин;
 • Да разглеждат като предизвикателство ситуациите, в които те (или други хора) не участват равностойно;
 • Да са отворени и честни към себе си и към другите;
 • Да приемат това, което чувстват, мислят и правят. Да уважават чувствата на другите;
 • Да приемат, че животът е предизвикателство, но те имат силни страни и могат да се справят;
 • Да използват страданието, за да се научат на нови умения;
 • Да обичат себе си;
 • Да имат постоянна енергия,  да водят целеустремен живот;
 • Да изпитват наслада от живота.

Краси Попова

Консултант-терапевт

Телефон за контакт: 0884 94 44 11

2 Коментари за “Депресивни нарушения

 1. искал съм да избягам някъде – това добре ли е

 2. Здравейте , тук бихте могли да споделяте своята опитност при справяне с тревоги и депресия .
  Краси Попова – терапевт

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *