Депресия-Панически атаки-ТревожностПубликации

Депресивни нарушения при жените и мъжете

Депресивни нарушения при жени и мъже-Асоциация ИМАГО

Жените са два пъти по-склонни да развият клинична депресия за разлика от  мъжете. Една от всеки четири жени вероятно е имала епизод на голяма депресия в даден момент от живота си, сочат проучвания в САЩ.

Какво представлява депресията?

Клиничната депресия е сериозно и всепроникващо разстройство на настроението. То предизвиква чувство на тъга, безнадеждност, безпомощност и безполезност. Депресията може да бъде лека до умерена със симптоми на апатия, понижен апетит, проблеми със съня, ниско самочувствие и висока степен на умора.

Какви са симптомите на депресията при жените?

Симптомите на депресията при жените включват:

 • Продължително тъжно, тревожно или „празно“ настроение;
 • Загуба на интерес или удоволствие от дейности;
 • Безпокойство, раздразнителност или прекомерен плач;
 • Чувство за вина, безполезност, безпомощност, безнадеждност, песимизъм;
 • Прекалено много или твърде малко сън, ранно сутрешно събуждане;
 • Понижен  апетит със загуба на тегло или преяждане и повишаване на теглото;
 • Намалена енергия, умора;
 • Мисли за смъртта, опити за самоубийство;
 • Трудности при съсредоточаването, паметта  или вземане на решения;
 • Продължителни физически симптоми, като главоболие, хронични болки.

Защо депресията при жените е по-разпространена от депресията при мъжете?

Преди юношеството депресията е рядка и се развива с  почти същата честота както при момичета, така и при момчета. Въпреки това, с появата на пубертета, рискът на момиче да развие депресия, се увеличава драстично до два пъти повече от момчетата.

Някои експерти смятат, че повишения риск за депресия при жените може да бъде свързан с промени в хормоналните нива, които се проявяват през целия живот на жената. Тези промени се наблюдават по време на пубертета, бременност и менопауза, както и след раждането. В допълнение, флуктуациите на хормоните, които се проявяват при менструалния цикъл всеки месец, вероятно допринасят за пременструалния синдром или ПМС и предменструалното дисфорично разстройство или  ПМДД – характерно с  депресия, тревожност и промени в настроението.

Какво увеличава риска за депресия при жените?

Според Националните здравни институти факторите, които увеличават риска от депресия при жените включват репродуктивни, генетични или други биологични фактори; междуличностни фактори; и някои психологически и личностни характеристики. Други фактори, които биха могли да увеличат риска включват:

 • Семейната история на разстройства на настроението;
 • История на разстройствата на настроението в ранните репродуктивни години;
 • Загуба на родител преди 10-годишна възраст;
 • Загуба на социална сигурност  или заплаха от такава загуба;
 • Текущ психологически и социален стрес, като загуба на работа, стрес, раздяла или развод;
 • Физическо или сексуално малтретиране като дете;
 • Използване на определени медикаменти.

Дали депресията е наследствена?

Депресията може да се дължи на наследствена обремененост. В тези случаи симптомите се развиват между 15 и 30 години. Семейната обремененост, причиняваща депресията, е много по-често при жените. Въпреки това, не винаги има видима генетична или наследствена връзка, за да се обясни, защо някой може да развие клинична депресия.

Как се различава депресията при жените от депресията при мъжете?

Депресията при жените се различава от депресията при мъжете по няколко начина:

 • Депресията при жени може да се появи по-рано, да продължи по-дълго, по-вероятно е да се повтори, по-вероятно е да бъде свързана със стресови събития в живота и да е по-чувствителна към сезонните промени;
 • Жените са по-склонни да изпитват чувство за вина;
 • Депресията при жените е по-вероятно да бъде свързана с тревожни разстройства, особено с панически и фобийни симптоми и с хранителни разстройства.

Рискови фактори при депресивни нарушения при жени и мъже

Текущите изследвания показват, че депресията се дължи на комбинация от генетични, биологични, екологични и психологически фактори.

Депресията може да се прояви  във  всяка възраст, но често започва в зряла възраст. Много хронични настроения и тревожни разстройства при възрастните започват като високи нива на тревожност в детска възраст.

Депресията, особено в средата на живота или при по-възрастните, може да бъде съпътствана с други сериозни медицински заболявания като диабет, рак, сърдечни заболявания и болестта на Паркинсон. Тези състояния често са по-лоши, когато е налице депресия. Понякога лекарствата, взети за тези физически заболявания, могат да причинят нежелани реакции, които допринасят за депресията. Един лекар с опит в лечението на тези сложни заболявания може да помогне и изработи най-добрата стратегия за лечение.

Рисковите фактори за депресивни нарушения при жени и мъже включват:

 • Лична или фамилна анамнеза за депресия;
 • Основни промени в живота, травма или стрес;
 • Някои физически заболявания и лекарства.

Лечение и терапия на депресивни нарушения при жени и мъже

Депресията, дори и в най-тежките случаи, може да се лекува.  Колкото по-рано започне лечението, толкова е по-ефективно. Депресията обикновено се лекува с лекарства, психотерапия или комбинация от двете.

Терапия за депресивни нарушения при жени и мъже

Централна характеристика на повечето депресирани хора е самокритиката.

Терапевтичните процедури при клиенти с депресивна симптоматика включват създаване на график със задачи, които трябва да се свършат. Целта на тези задачи е да се спечели сътрудничеството на клиента въз основа на допускането, че правенето на нещо е по-вероятно да доведе до това те да се почувстват по-добре, отколкото да не правят нищо.

Основна характеристика на повечето депресирани хора е самокритиката. Под отрицателните нагласи за себе си в човек лежат темите за слабостта, неадекватността и липсата на отговорност. Често в терапевтичния процес от клиентите се иска да идентифицират причините за своето прекалено самокритично мислене.

Терапевтът обикновено има водеща роля при подпомагането на клиентите да направят списък с отговорностите си, да определят приоритетите си и разработят реалистичен план за действие в оздравителния процес.

Основна теза е, че ако клиентите могат да се научат да се борят със своите съмнения  по време на терапевтичната сесия, може да успеят да приложат новопридобитите си поведенчески умения в ситуации в реалния живот.

Медикаменти за депресивни нарушения при жени и мъже

Антидепресантите са лекарства, които лекуват депресията. Може да се наложи да опитате няколко различни антидепресанта преди да намерите този, който подобрява симптомите Ви и има минимални  странични ефекти.

Антидепресантите се нуждаят от време – обикновено от 2 до 4 седмици. Симптоми като нарушен сън, апетит и проблеми с концентрацията се подобряват много преди настроението да се стабилизира. Затова е важно да се даде шанс на лекарството, преди да стигнете до заключение за неговата ефективност. Ако започнете да приемате антидепресанти, не спирайте да ги приемате без помощта на лекар. Понякога хората, които приемат антидепресанти, се чувстват по-добре и след това спират да приемат лекарствата сами, а депресията се връща. Когато Вие и Вашият лекар решите, че е време да спрете лечението, обикновено след курс от 6 до 12 месеца, лекарят ще ви помогне бавно и безопасно да намалите дозата. Внезапното спирането може да предизвика симптоми на повторно връщане.

Ако напоследък се чувствате без енергия, объркани, тревожни, тъжни, губещи посоката в живота си, има голяма вероятност да страдате от депресивно разстройство. Затова не чакайте проблема да се задълбочи! Свържете се с екипа от психотерапевти на Асоцияция ИМАГО!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *