Сексуално насилие – професионална помощ за преживели изнасилване

Терапия за жертви на изнасилванеАко ти или твой познат сте станали жертва на изнасилване или друг вид сексуално насилие и имате нужда да работите по преодоляването на психическите последици – може да потърсите помощ от нашия екип от професионални психолози и психотерапевти. Ние ще ви помогнем да преодолеете травмата и да възвърнете нормалният ритъм на вашия живот.

Моля, вземете в предвид следното:

Нашият екип сме експерти в работата за възстановяване след преживяно сексуално насилиеНие не можем да ви окажем първа помощ, непосредствено след изнасилване или друг акт на насилие. При нужда от спешна помощ – свържете с компетентните органи на реда.

N.B. Ако вие или ваш познат сте в кризисна ситуация след наскоро преживяно сексуално насилие и не знаете какво да предприемете – ПРОЧЕТЕТЕ ТАЗИ СТАТИЯ:

Какво да предприемете, ако сте станали жертва на изнасилване

Изнасилване и сексуална злоупотреба и как да се справим с последиците?

Ако си преживял  изнасилване  или друг вид сексуално насилие, в миналото или сега, е възможно това да повлияе качеството ти на живот. Възможно е в следствие да не виждаш изход от ситуацията, да изпитваш вина и срам от случилото се и не можеш да споделиш на  близък. Затваряш се  в себе си, което води до проблем в общуването с близките ти и твоя социален живот. Чувстваш  се без енергия, объркан, тревожен, тъжен, губещ посоката в живота си.

Противно на очакванията, това е един често срещан проблем в наше време. Всяка четиринадесета жена по света е била сексуално нападната от човек, различен от партньора й. Изследване от 2011г. посочва, че между 100 000 и 250 000 български жени са сексуално малтретирани, както от непознат, така и от някого вътре в семейната среда, което  е 11% от всички български жени. За съжаление, преживелите сексуално насилие често не търсят помощ, за да не преживяват отново емоционалното напрежение и стрес от преживяното, както и заради стереотипите в обществото.

Ако искаш да прочетеш в детайл за симптомите след изнасилване и сексуално посегателство , може да разгледаш тази страница.

 

Но какви са последиците, ако не се вземат мерки навреме?

Често срещана е появата на нахлуващи натрапчиви мисли, усещането за провал и неспособност да се справиш с преживяното, ниска себеоценка, чувство за вина,  усещане, че всичко около теб се срутва. Страдаш от безсъние и имаш проблеми с храненето. Изпитваш гняв, който често обръщаш към себе си, което може да доведе до депресия, често блокираш чувствата си, което възпрепятства създаването на интимни връзки.  Изпитваш чувството на срам, че на теб точно се е случило, че точно ти си преживял това.

Характерно за хората, преживели сексуално посегателство е и нарушаването на типичния дневен ритъм. Често страдат от сънуване на кошмари, безсъние,  хранителни разстройства, злоупотреба с алкохол и вещества, депресия, психосоматични оплаквания. Възможна е появата на здравословни проблеми като главоболие, наднормено тегло или рязко отслабване, невродермит, ритъмни нарушения на сърцето, сексуални разстройства, смущения в менструалния цикъл, и др.

Здравословните проблеми не изчерпват последиците от сексуалното насилие. Хората често се губят усещането за удоволствие в живота и намалят социалните си контакти. В следствие на стреса се натрупва гняв, страх, вина, тъга, което отново води до влошаване на взаимоотношенията с близки, колеги, приятели.

 

Какви мерки може да вземеш?

Ако имаш нужда от подкрепа в справянето с последиците от сексуалното насилие и искаш да постигнеш качествен напредък възможно най-бързо, можеш да се обърнеш към нас.

Какви са ползите от консултацията или терапията?

След консултации и терапия с нашия екип,  ще започнеш да чувстваш себе си, да разпознаваш емоциите си и да си дадеш позволение да изпиташ удоволствие от живота. Ето обобщение на обратната връзка, която сме получили от клиенти, които вече сме консултирали успешно:

  • Обичат себе си, чувстват се добре в своята кожата у не се влияят от чуждото мнение.
  • Имат постоянна енергия, водят целеустремен живот.
  • Изпитват наслада от живота.
  • Приемат, че животът е предизвикателство, но те имат силни страни и могат да се справят.
  • Използват страданието, за да научат на нови умения.

Защо да изберете нашия екип в избора си за помощник в справянето със сексулнатото насилие и последиците от него?

Присъстващите ще се убедят, че причините са десетки. Ето ги най-важните 4 от тях:

  • Експертиза – Имаме дългогодишен опит и сме помогнали успешно на над 250 живота през последните 5 години. Придобили сме опит от преживяванията на хората, техните болки и радости. В допълнение, знаем колко е отговорна нашата работа, затова и постоянно търсим начини да подобряваме нашата квалификация и знания.
  • Индивидуален план –  Работим спрямо поставените от вас цели и вашите обстоятелства; Ние ви съпътстваме в във вашия път към запознаване със себе си, емоциите си и съкровените преживявания.
  • Дискретност– Винаги подхождаме с конфиденциалност към вас и вашите проблеми. Посещението при нас е дискретно. Поради подходящото местоположение на нашия офис и типа на нашата практика гарантираме, че визитата при нас няма да предизвика неловки социални ситуации.
  •  Лично ангажиране – Може да разчитате на емпатия и разбиране от наша страна – за нас е важно е да се чувствате добре и да бъдете доволни от своя прогрес. Затова един от принципите ни е да поддържаме доверителна връзка и извън формата на терапевтичната сесия, защото знаем, че промяната не е лесен процес.

Краси  Попова

Терапевт-консултант

Телефон за контакт: 0884944411