Паник атаки и паническо разстройство

паник атакиТи можеш да страдаш  от паническо разстройство, ако имаш  неочаквани пристъпи на паника, които не са обвързани с определена ситуация.

 Но Какво всъщност се случва с теб?

Често получаваш пристъп  на паника, когато си  далеч от дома. Това може да ти се случи  навсякъде и по всяко време. Усещаш силна тревога, страх, ужас. Основните мисли, които мълниеносно се появяват в главата ти в тези моменти са: “Умирам!…Губя контрол! Ще полудея! Ще припадна!”. Това те кара да се чувстваш крайно безпомощен и незащитен.Ти се опитваш  да избягваш ситуациите, в които са настъпили паническите атаки.

Изследвания  показват, че най-общо 15 на всеки 1000 души развиват паническо разстройство в даден период от живота си. В различните страни на света тази цифра незначително варира, но като цяло не съществуват значими етнически и расови различия.

Някои от проучванията показват, че на практика в цивилизования свят, всеки трети е имал поне един панически пристъп по някое време от живота си.

Паническото разстройство се среща малко по-често при жени отколкото при мъже, като началото е обикновено в ранната зряла възраст. При мъжете паническото разстройство често е маскирано.

Видео интервю с Краси и Мая от “Имаго” по темата с паник атаките:

Ако искаш да прочетеш в детайл за симптомите на паническите атаки , може да разгледаш тази страница

Но какви са последиците, ако не се вземат мерки навреме?

Характерно за хората, страдащи от панически атаки  е понижаване на енергията и нарушаване на типичния дневен ритъм. Тревожиш се много, че предстои следващ пристъп на паника, държиш  се по различен начин, като  избягваш места, където преди това си получил панически атаки. Докато един единствен пристъп на паника може да продължи само няколко минути, то ефектите на паническото разстройство могат да оставят траен отпечатък.
Паметта за силен страх и ужас по време на атаките може да се отрази отрицателно върху самочувствието ти и да причини сериозни смущения в ежедневието ти. Вместо да се чувстваш спокойно между пристъпите на паника, ти  си притеснен и напрегнат. Това безпокойство произтича от страх за бъдещи пристъпи на паника. Усещането “страх от страха” е налице през повечето време, и може да бъде изключително деактивиращо.

Какви мерки може да вземеш?

Ако имаш нужда от подкрепа в справянето с паническите атаки и искаш да постигнете качествен напредък възможно най-бързо, може да се обърнеш към един от специалистите психотерапевти от екипа ни.  Tук ще намериш всичката информация, която ти е необходима!

Какви са ползите от консултацията или терапията?

 •  Да осъзнаят, че имат редица права, които могат да използват и защитават.
 •  Да придобият ясна картина за това как се чувстват и да разглеждат чувствата като нещо значимо.
 •  Да се изразяват ясно, просто, директно и по свой начин.
 • Да разглеждат като предизвикателство ситуациите, в които те (или други хора) не участват равностойно.
 •  Да са отворни и честни към себе си и към другите.
 • Да приемат това, което чувстват, мислят и правят. Да уважават чувствата на другите.
 •  Да приемат, че животът е предизвикателство, но те имат силни страни и могат да се справят.
 •  Да използват страданието, за да научат на нови умения.
 •  Да обичат себе си.
 • Да имат постоянна енергия,  да водят целеустремен живот.
 • Да изпитват наслада от живота.

Краси  Попова

Терапевт-консултант

Телефон за контакт: 0884944411