Депресията и как да я преодолеем

Консултиране при депресияАко напоследък се чувстваш без енергия, объркан, тревожен, тъжен, губещ посоката в живота си, има голяма вероятност да страдаш от депресия. Честите й проявления са нахлуващи натрапчиви мисли, усещането за провал и неспособност да се справиш, ниска себеоценка, чувство за вина,  усещане че всичко около теб се срутва.  Депресията най-често се проявява при загубиш или раздяла на близък човек,  уволнение или съкращение от работа, при болест, преживяване на силен емоционален стрес в следствие на травма.

Това е един често срещан проблем за нашето време – 7% от популацията в световен мащаб е изпадала в тежки депресивни състояния през живота си, като цифрата се покачва на 25% ако включим и по-леките форми на депресия. За съжаление над 50% от страдащите не получават адекватна помощ при третирането на проблема.

Ако искаш да прочетеш в детайл за симптомите на депресия, може да разгледаш тази страница

Но какви са последиците, ако не се вземат мерки навреме?

Характерно за хората, страдащи от депресия е понижаване на енергия, нарушаване на типичния дневен ритъм (по-дълго задържане в леглото сутрин, липса на качествен сън), липса или засилване на апетита, реакции на остър и хроничен стрес. Това води до проява на различни здравословни проблеми като главоболие, безсъние, захарен диабет, хипертония, наднормено тегло или рязко отслабване, невродермит, ритъмни нарушения на сърцето, сексуални разстройства, смущения в менструалния цикъл, и др.

Здравословните проблеми не изчерпват последиците от депресията. В следствие на нея, страдащите се затварят вкъщи, губят усещането за удоволствие в живота и намалят социалните си контакти. В допълнение, в следствие на стреса,

се натрупва гняв, страх, вина, тъга, което отново води до влошаване на взаимоотношенията с близки, колеги, приятели.

Какви мерки може да вземеш?

Ако имаш нужда от подкрепа в справянето с депресия, и искаш да постигнеш качествен напредък възможно най-бързо, може да се обърнеш към един от специалистите психотерапевти от екипа ни.  Tук ще намериш всичката информация, която ти е необходима!

Какви са ползите от консултацията или терапията?

След консултации терапия с нашия екипа, клиентите ни достигат до много от посочените усещания за себе си и заобикалящия ги свят.

  • Приемат, че животът е предизвикателство, но те имат силни страни и могат да се справят.
  • Използват страданието, за да научат на нови умения.
  • Обичат себе си, чувстват се добре в своята кожата и не се влияят от чуждото мнение.
  • Имат постоянна енергия, водят целеустремен живот.
  • Изпитват наслада от живота.
  • Изразяват смело своето мнение, умеят да казват “не”.

Краси  Попова

Терапевт-консултант

Телефон за контакт: 0884944411