Депресивни нарушения

Консултиране при депресияАко напоследък се чувстваш без енергия, объркан, тревожен, тъжен, губещ посоката в живота си, има голяма вероятност да страдаш от депресивно разстройство. Честите  проявления са нахлуващи натрапчиви мисли, усещане за провал и неспособност да се справиш с ежедневни задължения, ниска себеоценка, чувство за вина,  усещане че всичко около теб се срутва.  Депресивното разстройство най-често се проявява при загубиш или раздяла на близък човек,  уволнение или съкращение от работа, при болест, преживяване на силен емоционален стрес в следствие на травма и други.

Това е един често срещан проблем за нашето време – 7% от популацията в световен мащаб е изпадала в тежки депресивни състояния през живота си, като цифрата се покачва на 25% ако включим и по-леките форми на депресия. За съжаление над 50% от страдащите не получават адекватна помощ при третирането на проблема.

Ако искаш да прочетеш в детайл за симптомите на депресия, може да разгледаш тази страница

Но какви са последиците, ако не се вземат мерки навреме?

Характерно за хората, страдащи от депресивно разстройство е понижаване на енергията, нарушаване на типичния дневен ритъм (по-дълго задържане в леглото сутрин, липса на качествен сън), липса или засилване на апетита, реакции на остър и хроничен стрес. Това води до проява на различни здравословни проблеми като главоболие, безсъние, захарен диабет, хипертония, наднормено тегло или рязко отслабване, невродермит, ритъмни нарушения на сърцето, сексуални разстройства, смущения в менструалния цикъл, и др.

Здравословните проблеми не изчерпват последиците от депресията. В следствие на нея, страдащите се затварят вкъщи, губят усещането за удоволствие в живота и намалят социалните си контакти. В допълнение, в следствие на стреса,се натрупва гняв, страх, вина, тъга, което отново води до влошаване на взаимоотношенията с близки, колеги, приятели.

Какви мерки може да вземеш?

Ако имаш нужда от подкрепа в справянето с депресивни състояния, и искаш да постигнеш качествен напредък възможно най-бързо, може да се обърнеш към един от специалистите психотерапевти от екипа ни.  Tук ще намериш всичката информация, която ти е необходима!

Какви са ползите от консултацията или терапията?

 •  Да осъзнаят, че имат редица права, които могат да използват и защитават.
 •  Да придобият ясна картина за това как се чувстват и да разглеждат чувствата като нещо значимо.
 •  Да се изразяват ясно, просто, директно и по свой начин.
 • Да разглеждат като предизвикателство ситуациите, в които те (или други хора) не участват равностойно.
 •  Да са отворни и честни към себе си и към другите.
 • Да приемат това, което чувстват, мислят и правят. Да уважават чувствата на другите.
 •  Да приемат, че животът е предизвикателство, но те имат силни страни и могат да се справят.
 •  Да използват страданието, за да научат на нови умения.
 •  Да обичат себе си.
 • Да имат постоянна енергия,  да водят целеустремен живот.
 • Да изпитват наслада от живота.

Краси  Попова

Консултант-терапевт

Телефон за контакт: 0884944411