Личностови и поведенчески разстройства

Когнитивно-поведенческата терапия и панически атаки

 

В много случаи, пристъпите на паника започват от нищото, без никакво предупреждение. Често, няма ясна причина за усещането. Те дори могат да се появят, когато сте спокойна или заспали.

Пристъпа на паника може да се появява  по едно и също време, но много хора имат усещане за повторни епизоди. Повтарящите се пристъпи на паника често са предизвикани от конкретна ситуация, като например преминаване на мост или говоренето пред публика, особено ако тази ситуация е предизвикала паника преди. Обикновено състоянието на паника, индуцира ситуация , в която се чувстваш застрашен и не можеш да избягаш.

 

 

Може да имате един или повече пристъпи на паника, но все пак можете да бъдете напълно щастливи и здрави. Често пристъпа на паника може да се появи като част от друг разстройство, като паническо разстройство, социална фобия, или депресия. Независимо от причината, пристъпите на паника са лечими. Има много ефективни лечения и стратегии за справяне,които можете да използвате, за да се справят със симптомите.

Признаците и симптомите на пристъп на паника

Пристъпите на паника често се случват , когато сте далеч от дома, но те могат да се случат навсякъде и по всяко време. Може да имате един пристъп , докато сте в магазин за пазаруване, вървите по улицата, шофирате в колата си, или седи на дивана вкъщи.

Признаците и симптомите на пристъпа на паника се развиват внезапно и обикновено достигат своя максимум в рамките на 10 минути. Повечето пристъпи на паника завършват в рамките на 20 до 30 минути, и те рядко продължава повече от час.

Пълен разцвет паническа атака включва комбинация от следните признаци и симптоми:

Недостиг на въздух или хипервентилация
Сърцебиене
Гръдна болка или дискомфорт
Треперене и разклащане
Чувство ,че се задавяте
Чувство- деперсонализация / все едно сте откъснати от реалността/
Изпотяване
Гадене или разстроен стомах
Чувство на замайване, прималяване, слабост
Изтръпване или мравучкане
Горещи или студени вълни
Страх от смърт, загуба на контрол, ‘ полудявам’
Дали това е сърдечен пристъп или пристъп на паника?
Повечето от симптомите на пристъпа на паника са физически, и много пъти тези симптоми са толкова тежки, че хората си мислят, че като че ли ще получат сърдечен удар. В действителност, много хора,които страдат от пристъпи на паника многократно посещават лекаря си или спешното отделение в опит да получат лечение.. Въпреки това е важно да се изключат възможни медицински причини за симптоми като болка в гърдите, сърцебиене, или затруднено дишане
Признаци и симптоми на паническо разстройство

Много хора получават панически атаки без допълнителни епизоди или усложнения. Няма причина да се притеснявате, ако сте имали само един или два пристъпи на паника. Въпреки това, някои хора, които са имали панически атаки , развиват паническо разстройство. Паническото разстройство се характеризира с повтарящи се пристъпи на паника, съчетана с големи промени в поведението или постоянно безпокойство .

Признаци и симптоми на паническо разстройство

Вие може да страдате от паническо разстройство, ако:

Имате неочаквани пристъпи на паника, които не са обвързани с определена ситуация
Тревожите се много ,че предстои следващ пристъп на паника
Държите се по различен начин, като се избягвате места, където преди това сте получили панически атаки.
Докато един единствен пристъп на паника може да продължи само няколко минути,то ефектите на паническото разстройство могат да оставят траен отпечатък.
Ако имате паническо разстройство, повтарящите се пристъпи на паника водят до емоционален дефицит.
Паметта за силен страх и ужас, по време на атаките може да се отрази отрицателно върху самочувствието ви и да причини сериозни смущения в ежедневието ви. В крайна сметка, това води до следните симптоми паническо разстройство:

Изпреварваща тревожност – Вместо да се чувствате спокойни между пристъпите на паника, ще се притеснени и напрегнати. Това безпокойство произтича от страх за бъдещи пристъпи на паника. Усещането “страх от страха” е налице през повечето време, и може да бъде изключително деактивиращо.
Фобийно избягване – Вие започвате да се избягвате някои ситуации или среди свързани с предишно усещане за паника
Избягването на определени места ,се превръща в агорафобия.

Паническо разстройство с агорафобия

Традиционно агорафобията е страх от обществени места и открити пространства. Въпреки това, сега се смята, че агорафобията се развива като усложнение от пристъпи на паника.

Може да започнете да избягвате оживени места като молове или спортни арени. Можете също така да избягвате автомобили, самолети, и други форми на пътуване. При по-тежки случаи, може да се чувствате в безопасност само у дома .

Често избягвате ситуации или дейности, ако имате агорафобия:
Да бъдете далеч от дома
Не ходя никъде без компанията на “безопасен” човек
Физически натоварвания (поради убеждението, че могат да предизвика пристъп на паника)
Не посещавате ресторанти, театри, магазини, спирки на обществения транспорт)
Не шофирате
Не посещавате места, където би било неудобно да имате пристъп на паника,например социално събиране
Спирате да ядете или пиете определени неща, които според вас биха могли да предизвикат паника (като алкохол, кофеин, или определени храни или лекарства)

Когнитивно-поведенческата терапия (CBT) – тя помага за промяна на поведението, чрез промяна на убежденията. Когнитивното преструктуриране става посредством заучаване на умения за разпознаване и промяна дисфункционалността в мисленето. Терапията при пациенти с ПА  и ПР се фокусира в развитието на умения за справяне и/или превантивни мерки за тези, които са изложени на високо-рискови стресови ситуации. Често терапията включва досег или симулация/връщане към средата/ на ситуацията, причиняваща ПА, където се анализират спусъците за травмиращото събитие. Изследванията доказват многократно ефективността на КПТ при справянето с депресивните състояния и тревожност при пациенти с ПА.

Ако вие преживявате гореописаните ситуации ,потърсете помощ.
1.Направете си пълни изследвания при личния лекар ,за да се изключи заболяване
2.Помислете за психо терапия.Поведенческата терапия добре повлиява усещанията за паника ,поради причина ,че терапевта заедно с клиента експериментират ситуации ,в които се променят убежденията за заплаха и страх.
nasilie.eu

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.