Личностови и поведенчески разстройства

Панически атаки следствие на житейски кризи

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Digg thisShare on RedditShare on StumbleUpon

Търсете помощ, когато преживявате житейска криза. Често колебанието довежда до отказ да се търси помощ.

Всички смятат за похвално, човек да се труди много и да разчита единствено на себе си.

Тялото е здраво, не забелязвате нищо нередно и с психиката си. И един небето се сгромолясва над главата ви – изпитвате първата си паническа криза.

Чували сте да се казва: “Ако не те довърши, ще бъдеш по-силен след преживяното”. Но е и истина, че да потърсиш помощ, когато имаш нужда от нея, също е белег на сила. През живота си всеки преминава през една или друга криза и е съвсем нормално, дори логично, да срещате трудности с преодоляването й. Паническото разстройство е състояние, което изправя хората пред сериозни проблеми. Това е моментът, когато повечето се затварят в себе си, вместо да потърсят помощ. Ако разберете, че няма да успеете да преживеете дадено събитие или промяна в живота си без чужда помощ, значи сте на правилен път.

При какви житейски ситуации стартира паническото разстройство?Ето някои кризисни ситуации, при които вероятността да стартира паническото разстройство е най-голяма:

 

Всяка загуба означава промяна, понякога – голяма. Промяната означава, че нещата вече няма да са по този начин, по който сме свикнали те да бъдат. Един от най-класическите примери на загуба е смъртта на близък човек . Сходни, не по-малко мъчителни са загубите при раздяла, заминаване, сериозна промяна в характера (каквато може да настъпи при травматични преживявания, сериозно заболяване, остаряване).

 

 • Смърт на дете
 • Загуба на съпруг или съпруга
 • Загуба на родител
 • Преживяна катастрофа. Развод
 • Сексуално насилие в детството
 • Емоционално насилие
 • Депресия след операции
 • Загуба на работата
 • Синдромът “празно гнездо” (децата са напуснали  дома)
 • Смяна на жилището
 • Болест (ваша или на близък)
 • Лекуване на пристрастеност към алкохол или наркотици
 • Грижа за възрастен родител или дете, или и двете заедно

 

През живота си всяки от нас минава през някоя от подобни кризи. Когато се справяме с тях, цялата ни енергия е съсредоточена върху ситуацията – благодарение на това оцеляваме. Но докато сме съсредоточени в преодоляване на кризата, целият ни живот сякаш е умрял.

Как да се грижим за психичното си здраве?Именно в подобни ситуации е нужно да обръщаме специално внимание на психическото здраве. Вие сте в състояние да дадете на себе си толкова, колкото давате и на другите. Ако преживявате някои изброените проблеми, обърнете особено внимание се преборете с тенденцията да се изолирате от приятелите, семейството и външния свят, така ще съхраните психичното си здраве. Дишайте свеж въздух. Излезте да се поразходите. Старайте се да поддържате здравословно хранене и разумен план за физическо натоварване, спете достатъчно и търсете подкрепа от близки и приятели, ако те не разбират през какво преживявате, потърсете помощ от психотерапевт. Всичко казано, разбира се, е лесно да се даде като съвет, отколкото да се направи. Но едно е сигурно: ако откриете, че не сте в състояние да се справите със стреса, който ви притиска, задължително е да потърсите нужната ви помощ, за да запазите психичното си здраве.

nasilie.eu