Депресия- Панически атаки -Тревожност

Депресия или изборът да бъдем щастливи

 

В тази статия,ще опишем характерните прояви на класическия депресивен синдром .

Депресията е състояние на функциониране с потиснато настроение,промени в съня и апетита,умора,нарушена концентрация,чувство за безнадежност.

Класическият депресивен синдром е съставен от три основни симптома: болестно подтиснато настроение/дистимия/,понижена действена активност/хипобулия/и забавен мисловен процес.

Потиснатото настроение е най-важният и най-характерен депресивен симптом.Характерни са песимизъм,отслабване и загуба на  способността за радости и изпитване на удоволствия.На преден план излиза чувството за безпричинна тъга и мъка.Това е огромна мъка,която се усеща и като физическо страдание.

Ако поне пет от симптомите по-долу са били налице през двуседмичен период в сравнение с предишното Ви функциониране,потърсете помощ.

 • Потиснато настроение/или може да бъде раздразнително настроение при деца и подрастващи/през по-голяма част от деня,почти всеки ден,провокирано или от субективно усещане, или от наблюдение на околните.
 • Значително намален интерес или удоволствие от всички или почти всички дейности през по-голяма част от деня, почти всеки ден.
 • Значителна загуба на тегло или наддаване на тегло,когато не сте на диета/напр.повече от 5 процента от телесното тегло за един месец/, или намаляване или увеличаване на апетита почти всеки ден.
 • Безсъние почти всеки ден, или продължително спане, повече от нормалното.
 • Психомоторна възбуда или забавяне почти всеки ден/състояние, което се констатира и от околните/
 • Умора или загуба на енергия почти всеки ден.
 • Чувство за малоценност или неоправдана вина.
 • Намалена способност за концентрация или нерешителност, почти всеки ден .
 • Многократни мисли за смърт/не само страх от смъртта/, повтарящи се суицидни  идеи без специален план, опит за самоубийство или специфичен план за извършване на такова

Според Албърт Елис/Ellis, 1994, 1997/ човешките същества се раждат с потенциал както за рационално/или ‘нормално’/ мислене, така и за ирационално/или ‘изкривено’/ мислене.

Хората имат предразположеност към самосъхрание, щастие, мислене и вербализиране, обичане , отлагане, повторение на грешките, суеверия, нетолерантност, перфекционизъм и самообвиниения.

Често вината е в ядрото на повечето емоционални разстройства, в това число и депресията.

Три токсични  основни убеждения,които водят  до разрушителни чувства и поведения.

Три основни ‘трябва’:

 • Трябва да се представям добре и да печеля одобрението на другите за представянето си- иначе не ме бива за нищо’
 • ‘ Другите хора трябва да се отнасят с мен внимателно, справедливо, любезно и точно по начина, по който искам да ме третират.Ако не го правят, не стават за нищо и заслужават за бъдат осъдени и наказани’
 • Трябва да получавам това, което искам, когато го поискам и не трябва да получавам онова,което не искам.Ако не получавам това,което искам,е ужасно, не мога да го понеса, животът не струва, след като ме лишава от това, което трябва да имам’

Често имаме силната склонност сами да се разстройваме емоционално и да се поддържаме в това състояние, като увековечаваме деструктивни убеждения като тези и затова истинското предизвикателство е да се постигне и поддържа добро психично здраве/Ellis, 2001a, 2001b/.

Асоциация Имаго

www.nasilie.eu

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.