Статии

Какво представляват анорексията и булимията

Анорексия и булимия

Анорексия невроза и булимия невроза са от групата на генерализираните тревожни разстройства. Макар, че това е тежко страдание, често не се обръща внимание. Статистики в световен мащаб сочат, че са на второ място /след наркоманията/ по смъртност в млада възраст.

Анорексия или липса на апетит.

Заболяването се характеризира с въздържане или пълен отказ от храна по собствено желание. Първото медицинско описание е дадено още през 1689г. от английския лекар Ричард Мартън, който определя анорексията като: “болестно състояние на духа, причинено от тъга и грижи…”. Това е силен страх  от напълняване и е характерна най-вече за тийнейджърките и младите жени и момчета. При девойките е много често свързано с вътрешния перфекционизъм – как да изглеждаме, как да се харесаме повече, трябва да бъдем перфектни. Много често тези заболявания са породени от проблеми в семейството. Перфектните родители, които искат да имат едно идеално дете, довеждат до неговото заболяване. Жертви на тези коварни заболявания са деца на амбициозно болни родители с добър социален статус.

Опасни сигнали:

Загуба на значителна част от теглото, продължителни диети, въпреки слабостта си се чувстват дебели, даже след загуба на тегло силен страх от надебеляване, спиране на менструалния цикъл, притеснение за храните, калориите, мазнините, и хранителните съставки, гладуване в изолация и готвене за другите, опадване на косата, студени ръце и крака, немощен говор, изморителни тренировки, лъжи относно хранителната им депресия, заплашителна слабост, изтощителни периоди на хиперактивност, развитие на слаби косми по ръцете, краката и други части на тялото, поява на мъх по тялото, сърцебиене, суха, лющеща се кожа, накъсано дишане.

Следствия:

Свиване на органите, загуба на костни минерали, което може да доведе до остеопороза, ниска телесна температура, ниско кръвно налягане, забавен метаболизъм и рефлекси, сърдечна недостатъчност, което може да доведе до сърдечен удар.

 

 

 

“Булимия” или “ненаситен глад”

 

Заболяването е описано през 1895г. от френския психиатър Пиер Бриг. При булимията момичето/момчето поглъща големи количества храна, а после се освобождава от погълнатото чрез принудително повръщане или приемане на слабителни. При булимията храната се използва, за да се задоволи емоционалният глад. Много често, когато сме уязвими и изпадаме в депресия и стрес, започваме да поглъщаме по-големи количества храна. От тук идват и проблемите с външния вид и се стига до повръщането – храня се, повръщам. „Всичко, което ми носи удоволствие, аз трябва да го повърна“ – такива са нагласите на болните от булимия.

Опасни сигнали:

Лакомо или неконтролирано хранене, самонаказване със стриктни диети, гладуване, енергични упражнения, повръщане или използване на разхлабителни или диуретици в усилие да отслабнат, използвайки тоалетната често след ядене, в депресия от телесното тегло, колебание на настроенията извън контрол, подуване на лимфните жлези на шията и лицето, киселини в стомаха и подуване на нередовни периоди, стоматологични проблеми, запек, болки в гърлото, повръщане на кръв, слабост, хлътнали, кръвясали очи…

Следствия:

Дехидратация, разстройване на хранителния тракт, черния дроб и бъбреците, електролитен дисбаланс, който води до сърдечна недостатъчност, и се стига в някои случаи до сърдечен удар…

А има хора, които страдат както от анорексия, така и булимия. 

Най-често  смущенията в храненето се развиват между 11 и 25 годишна възраст. Това е възрастта на големите промени – както в мисленето, така и чисто физически. И точно тогава много млади хора се чувстват объркани. В стремежа си да контролират бурните промени, които се извършват в самите тях, те налагат силен контрол над храненето си. В същото време през пубертета момичетата напълняват. Така страхът от излишно тегло може да се превърне в опасна мания. Много често смущенията в храненето вървят ръка за ръка с депресия и ниско самочувствие. Хранителните смущения се свързани със сериозни емоционални проблеми. Вманиачаването на тема тегло пречи на девойките да се концентрират върху по-градивни неща. Затова хората с анорексия или булимия се самоизолират и странят от другите, а чувството за вина се редува с депресивни състояния.

И при двете заболявания хората изоставят всичките си предишни интереси и занимания, изолират се от приятелите, отчуждават се от близките си концентрират своето внимание върху храненето и теглото, при което настроените им зависи главно от кантара. Целта е да ставаш все по-слаб и по-слаб, но нямаш разумни граници за желанието си. Така може да се стигне до гладна смърт. При системно гладуване организмът се изтощава, органите атрофират /някои от тях необратимо/ и в един момент медицината се оказва безсилна.
Лошото е, че освен с болезнена слабост, страдащите от анорексия и булимия с нищо не дават основание на околните да ги смятат за болни, защото използват всички възможни хитрини, за да прикрият факта, че не се хранят.

 

One thought on “Какво представляват анорексията и булимията

 1. Здравейте!

  Аз се казвам А. и съм компулсивно ядяща. Моето хранително разстройство ме мъчеше повече от десет години, преминавайки във всякакви фази (анорексия, булимия и преяждане), като най-основната беше на преяждане.

  Днес съм щастлива и благодарна, защото не ми се налага да пазя диети, нито да ям храните, към които съм пристрастена. Работя 12-стъпкова програма за възстановяване от хранително разстройство, меря си храната 3 пъти на ден, предавам ги на човек, който работи същата програма и има повече опит, и не ям нищо между храненията. Имам нормално тегло и добър живот, пълен с много приятели и успехи. А преди исках да се самоубия. Толкова бях затънала в ада на храната.

  Това е болест, а не каприз. Всеки, който мисли, че има проблем с храната и не може да я контролира, е добре дошъл на нашите сбирки. Ние сме Анонимни Грейшийтърс (greysheet.org). Сбирки имаме всеки вторник от 19 ч. до 20 ч. в гр. София на бул. Стефан Стамболов 34. Скайп, на който също се провеждат сбирките: gsbeyondthewildest.

  Заповядайте!
  Има изход!
  А.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.